Translate

7 Aralık 2009 Pazartesi

İspanya Bir Eşcinselden Özür Diledi


İspanya devleti, Franco diktatörlüğü sırasında cinsel yönelimi nedeniyle tutuklanan 5 bin erkekten biri olan Antoni Ruiz'den resmen özür diledi.
İspanya devleti 1970'li yıllarda eşcinsel olduğu için tutuklanarak cezaevine konulan Antoni Ruiz'den özür diledi. Bugün 50 yaşında olan Ruiz, faşist diktatör General Francisco Franco'nun yasaları uyarınca cinsel yönelimi nedeniyle tutuklanmıştı.
General Franco'nun 36 yıllık yönetimi sırasında yaklaşık 5 bin erkek eşcinsel oldukları için tutuklandı. 1976 yılında henüz 17 yaşındayken tutuklanan Ruiz de bunlardan biriydi.
Valencia kentinde doğup büyüyen Ruiz bir gün ailesine eşcinsel olduğunu söyledi. Ailesi oğullarının sırrını Katolik bir rahibe açıkladı. Rahip de durumu yetkililere bildirmekte gecikmedi. Üç ay hapis cezası alan Antoni cezasını çektikten sonra üstüne bir de sürgün cezası aldı ve 1 yıl süreyle yaşadığı yerden uzak kaldı.
Bugün 50 yaşında olan ve eski eşcinsel tutukluların kurduğu bir derneğe başkanlık eden Antoni Ruiz geçen hafta İspanya Adalet Bakanı'ndan geçen hafta bir resmi özür mektubu aldı. Ayrıca kendisine tazminat olarak 4 bin Euro verildi. Ruiz hükümetin yaptığı bu "sembolik jest"ten memnun olduğunu söyledi ve ülkesinin eşcinselliğe karşı hoşgörülü olmasından da büyük onur duyduğunu belirtti.
İspanya'da eşcinsel ilişkiyi yasaklayan yasalar ülkenin 1979 yılında demokrasiye geçişiyle birlikte kaldırılmıştı. Sosyalist Jose Luis Rodriquez Zapatero hükümeti de aynı cinsiyetten insanların evlenmesine ve eşcinsel çiftlerin evlat edinmelerine izin verilmesini yasallaştırmıştı.

BİA Haber Merkezi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder