Translate

1 Aralık 2009 Salı

1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ


1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ

BASIN BÜLTENİ

Önyargılarınızdan kurtulmaya, HIV/AIDS ile yaşayan insanların karşılaştığı hak ihlallerine bir son vermeye var mısınız?


1 Aralık Dünya AIDS Günü etkinliğimizin program akışını öğrenmek için :

http://pozitifyasam.org/index.php?contentId=506

Sağlık hakkı, tedavi hakkı, eğitim hakkı, evlenme ve aile kurma hakkı, yaşama hakkı en temel insan hakkıdır. Oysa HIV/AIDS ile yaşayan insanlar bu temel insani haklardan mahrum kalıyor. Çünkü HIV ile yaşayanların tehlikeli, hastalıklı, günahkâr, öteki, uzaktaki insanlar olduğu düşünülüyor. Onları virüs değil, işte bu ayrımcılık ve önyargılar öldürüyor.

Gelin, hep birlikte bu önyargılardan kurtulalım!


HIV ile yaşayan kişilerin sosyal, psikolojik, tıbbi ve hukuksal yönden desteklemek amacıyla HIV ile yaşayan kişiler ve yakınları tarafından 2005 yılında kurulan Pozitif Yaşam Derneği 1 Aralık Dünya AIDS gününde toplumu önyargılarından kurtulmaya davet ediyor. Bu amaçla 1 Aralık 2009 Salı günü saat 11:00’de İstanbul-Tünel’de sivil toplum kuruluşlarının ve sanatçıların desteği ile “HIV/AIDS ile ilgili önyargılarınızdan kurtulun!” demek için sokağa çıkıyor.


Kurulduğu günden bu yana 500’e yakın HIV pozitifli kişi ve yakınına destek sağlayan Pozitif Yaşam Derneği, bu kişilere destek olurken karşılaştığı hak ihlallerinin önüne geçmenin en önemli yolunun insanların önyargılarından kurtulmaları olduğuna inanıyor.


Sağlık, tedavi, eğitim, çalışma, evlenme ve aile kurma kısacası yaşama hakkının HIV ile yaşayanlardan esirgendiğine dikkat çeken Pozitif Yaşam Derneği, bunun en temel nedeninin ise toplumda HIV ile yaşayanların tehlikeli, hastalıklı, günahkâr, öteki, uzaktaki insanlar olduğu önyargısı olduğunu belirtiyor. HIV pozitiflerin yaşantısını da virüsün değil, bu toplumsal etiketlerin ve önyargıların zorlaştırdığını önemle vurguluyor.



HIV ile yaşayanların en temel insan haklarından mahrum kalmalarını önlemek için de toplumu önyargılarından kurtulmaya davet ediyor. Bu amaçla bu yıl tüm dünya da “insan hakları” bağlamında ele alınan HIV/AIDS gününde, topluma “HIV/AIDS’e ve HIV ile yaşayanlara karşı kafanızdaki yanlış bilgi etiketlerinizi söküp atın, önyargı duvarlarınızdan kurtulmaya başlayın. Kulaklarınızı tıkayıp, arkanızı dönmeyin. Hiç gereği olmayan tepkiler ve savunmalar geliştirerek kimseye haksızlık etmeyin,” diye sesleniyor.


Pozitif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Arzu R. Kaykı: “Bu çağrımızı dikkate alacak herkesi, Derneğimizin, bizi destekleyen sivil toplum kuruluşları ve sanatçıların yanında yer alarak, HIV ile yaşayanların insan hakkı ihlallerinden kurtulması için toplumun önyargılarından kurtulması gerektiğini daha fazla kalabalığın, daha gür bir sesle duyurması için 1 Aralık 2009 Salı günü 11:00’de İstanbul-Tünel Geçidi’ne bekliyoruz. 1 Aralık Dünya AIDS günü kapsamında, 42 kurum ve kuruluşun katkılarıyla Türkiye’nin diğer kentlerinde de çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bu şekilde Türkiye çapında etkinliklerle bu çağrımızın daha çok kişiye ulaşmasını umuyoruz,” diye belirtiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder