27 Mart cumartesi günü etkinlikler, MorEl’in kuruluşundan bugüne gerçekleştirdiği eylem ve çalışmalarından derlenen arşiv niteliğindeki bir tanıtım filminin izlenmesiyle başladı. Daha sonra Aykut Atasay’ın “Travesti Terörü(!)” filminin gösterimi gerçekleştirildi.
Etkinliklerin ikinci kısmında ise Pembe Hayat Derneği aktivisti Barış Sulu’nun, MorEl Eskişehir LGBTT’den Pelin Kalkan’ın ve Kaos GL Derneği Eğitimde Cinsel Ayrımcılığa Hayır Komisyonu üyesi Evren Güvensoy’un katılımıyla “Özgürlük Elimizde” adlı bir forum düzenlendi. Forumda konuşmacılar kendi örgütlenme süreçlerine değinirken Türkiye’de örgütlü bir birey olmanın ne anlama geldiğini anlattılar. Pembe Hayat Derneği’nden Barış Sulu, Ankara’da Eryaman olayları sonrası trans bireylerin uğradığı şiddet ve akabinde bir araya gelen lgbtt bireylerle birlikte derneğin kurulma sürecini anlatırken örgütlü mücadelenin ne denli önemli olduğunu vurguladı. Evren Güvensoy ise Kaos GL’de kurdukları komisyonla eğitim alanında yaşanan ayrımcılıkları görünür hale getirdiklerini ve çok kısa zamanda çok fazla şeye imza attıklarını söyledi. En son çıkan “Eğitimde Cinsel Ayrımcılığa Hayır” kitabıyla da ders kitaplarında ayrımcılık örneklerini ve okullarda lgbtt eğitmenlerin, öğrencilerin yaşadıkları ayrımcılıkları raporladıklarını belirtti. Katılımcıların da kendi deneyim ve fikirleriyle katkı sunduğu forum örgütlülüğün önemine vurgu yapılarak son buldu.
28 Mart pazar, etkinliklerin 2. gününde Lambdaistanbul LGBTT Derneği aktivistlerinden Zeliha Deniz ve Cihan Hüroğlu’nun katılımıyla “Dolaplarımızdan Çıkıyoruz” isimli bir söyleşi gerçekleştirildi. “Açılmalı mı, açılmamalı mı” sorusuna cevap aranılan katılımcıların kişisel tecrübelerini de anlattıkları keyifli bir sohbetin ardından “Prayers For Bobby” isimli filmin gösterimi yapıldı. 1970’lerin sonlarında geleneksel değerlerine bağlı Marry’nin oğlu Bobby’nin eşcinsel kimliğini kabullenmemesi üzerine yaşadığı dramı konu alan film katılımcılar tarafından oldukça beğenildi.
Etkinliklerin son günü olan 29 Mart pazartesi ise Pozitif Yaşam Derneği’nden “Erkek Erkeğe” Projesi kapsamında Murat Yüksel ve Seyhan Arman, HIV/AIDS ve cinsel sağlık konusunda bilgilendirici bir seminer gerçekleştirdi. Doğru bilinen yanlışlar üzerinde durulan seminerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve korunma yolları hakkında oldukça detaylı bilgilere yer verildi. “HIV değil, önyargılar öldürür” diyen konuşmacılar HIV’le yaşayan insanların toplumda maruz kaldıkları önyargılara ve ayrımcılığa da değindi. Aynı gün akşamı gerçekleştirilen Yıldönümü Partisi’yle de 3 gün süren etkinlikler son buldu.
Tüm bu kutlama etkinlikleriyle MorEl, yerelde ve ulusalda mücadeleye her daim devam edeceklerini bir kez daha göstermiş oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder