Avusturya hükümeti Ocak 2010’dan itibaren eşcinsel birliktelik yasasını hayata geçirmeyi planlıyor. Fakat bu yeni yasaya çeşitli LGBT örgütlerinden tepkiler yağıyor. Yasanın bu haliyle eşcinsel çiftleri birçok haktan mahrum bıraktığını ve kabul edilemeyeceğini açıklayan Yeşiller Partisi, “ayrımcı yasalar yerine birinci sınıf haklar!” ve “eşit haklara sahip olmak için evlenmeyi istemek zorunda değilsin” sloganlarıyla duyarlı kişileri protestoya davet etti.
Bu yasayla birlikte eşcinsel camiada görüş ayrılıkları meydana geldi. Yeşiller Partisi, LGBT kurumlarının ve uzmanların fikirleri göz önüne alınmadan alelacele düzenlenen bu yasanın özünde hiçbir eşitlik taşımadığını vurguladı. Aynı şekilde, önde gelen LGBT derneklerinden HOSI-Wien de yasadaki ayrımcılıkları ve ikinci sınıf vatandaş muamelesini onaylamadıklarını bildirmesine rağmen, yasayı evliliğe doğru atılmış bir adım olarak değerlendirdiklerinden, iyileştirmeler yapılması halinde kabul edebileceklerini açıkladı. Rosa Lila Villa Eşcinsel Danışma Merkezi ise her türlü evlilik ve birliktelik yasasına toptan karşı olduklarını beyan etmekle birlikte protestoya destek verdi.
1989 yılında ilk kez Danimarka’nın eşcinsel birliktelikleri yasallaştırmasıyla Avusturya’da da LGBT örgütleri hükümetten eşcinsel hakları konusunda gerekli adımları atmasını talep etmekteler. “Ayrımcı yasalar yerine birinci sınıf haklar!” ve eşit haklara sahip olmak için evlenmeyi istemek zorunda değilsin” sloganlarıyla toplanan yaklaşık 500 kişi, bakanlığın önüne gelindiğinde yapılan konuşmaların ardından ellerindeki balonları patlattılar, şarkı söyleyip dans ettiler. Katılımcıların hükümete mesajı netti: ya hep ya hiç!
Avusturyalı eşcinseller yirmi yıldır sürdürdükleri mücadelede hedefledikleri noktaya henüz yaklaşamadılar.
Hükümette yer alan sağcı halk partisi ÖVP ve demokratlıkla çok da alakası olmayan sosyal demokrat parti SPÖ’nün “İsviçre modeli”ne göre (-ki yine de bu modelden pek çok noktada farklı olarak-) düzenledikleri bu yasayla eşcinsel çiftler nikâh memurluklarında ilişkilerine resmîlik kazandırabilecekler, fakat kurumlarda ya da kiliselerde resmî kutlama yapamayacaklar. Evlat edinme ve tıbbî yollarla çocuk sahibi olma hakkı yok. Eş üzerinden sosyal sağlık sigortası uygulaması yok. Partnerin vefat etmesi durumunda miras hakkı yok. Vergi düzenlemelerinden yararlanma imkânı yok. Yabancı uyruklu partnerlerin eş üzerinden uzun vadeli ikamet ve çalışma hakkı yok...
Bu arada, Avusturya’da heteroseksüel çiftlerin yararlandıkları evlilik yasasının 1938 yılından kalma olduğunu belirtelim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder