Translate

9 Şubat 2010 Salı

Baki Koşar Nefret Suçlarıyla Mücadele Etkinlikleri Başladı

Valiliğin kapatmak istediği Siyah Pembe Üçgen LGBTT Derneği hakkındaki davanın ilk duruşması 9 Şubat Salı günü görülecek. Dernek üyeleri açılan davayı ve İzmir Valisini düzenlediği yürüyüşle protesto etti. "Baki Koşar anısına düzenlediği "Nefret Suçlarıyla Mücadele Etkinlikleri" bu yürüyüşle başladı.

"Cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri yüzünden, sosyal yapılar tarafından baskı altına alınan eşcinsel, biseksüel ve transseksüellerin, dışlanma-yalıtılma düzeneğine karşı direnebilmelerinin mümkün tek yolu, dayanışmak, bir araya gelmektir. Kamusal alandaki ayrımcı uygulamalara, homofobik ve transfobik söylemlere ve nefret suçlarına karşı mücadele etmenin, keşfedilmiş başkaca yolu yoktur."

İzmir Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde yürüyüş düzenleyen Siyah Pembe Üçgen LGBTT Derneği Valiğini dernek hakkında açtığı kapatma kararını protesto etti. "Derneğimle uğraşma, katilleri yakala" dedi.

Davanın ilk duruşması 9 Şubat Salı günü saat 09.15'te İzmir Adlisyesi'nde görülecek.

"Katiller serbestken kapatma davası açmak manidar"
Valilik geçen yıl hazırladığı tüzükle dernekleşen Siyah Pembe Üçgen LGBTT Derneği'nin "genel ahlaka" ve "Türk aile yapısına aykırı" olduğunu belirterek dernek hakkında kapatma davası açtı.
2. Baki Koşar Nefret Suçlarıyla Mücadele Günleri etkinliklerini dün (6 Şubat) gerçekleşen yürüyüşle açan İzmirli aktivistler saat 14.00'te Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki Tansaş'ın önünde bir araya geldiler.

Sık sık "Nefret suçları politiktir", "Susma, haykır, eşcinseller vardır", "Öldüren nefret, sorumlu devlet" sloganları atan gruba caddedeki insanlar alkışlarla destek verdi. Yürüyüşe akademisyen Melek Göregenli, Cengiz Alğan ve vicdani retçi Mehmet Tarhan gibi isimler, Kaos GL, Lambdaistanbul, Pembe Hayat, DurDe gibi gruplar da destek verdi.

Yürüyüşün sonunda yapılan basın açıklamasını okuyan avukat Oktay Cerit dernek hakkında açılan kapatma davasını örgütlenme özgürlüğünün engellenmesi olduğunu söyledi.

"Heteroseksizmin kutsal bir gerçeklik gibi dayatıldığı bu dünyanın eleştirisini yapacak LGBTT derneklerini kapatmak, ayrımcı otoriter zihniyetin göstergesidir. Tıpkı Ahmet Yıldız gibi, öldürülen pek çok eşcinsel ve transseksüelin katilleri hala yakalanmazken, sistemin LGBTT örgütlerini kapattırmaya çalışmasını da çok manidar buluyoruz" dedi.

"Anayasal ve yasal hakların eşcinseller, biseksüel ve transseksüeller için de geçerli olduğunu" belirten Cerit, "Her türlü ayrımcılığa, eşitsizliğe karşı eşitlik ve özgürlük diye haykıran hak savunucularını LGBTT örgütlülüğüne yöneltilen bu saldırıya karşı dava süreci boyunca bizimle birlikte olmaya çağıyoruz" diye konuştu.

Eylem sloganlarla sona erdi.

20 Şubat gününe kadar sürecek olan . 2. Baki Koşar Nefret Suçlarıyla Mücadele Günleri etkinlikleri kapsamında, atölye çalışmaları, paneller ve film gösterimleri düzenlenecek.

LGBTT Derneklerine yönelik 5. kapatma davası
Daha önce Kaos GL, Pembe Hayat ve Bursa Gökkuşağı LGBTT dernekleri hakkında açılan kapatma davaları savcılıktan dönmüş, Lambdaistanbul hakkındaki davada yerel mahkeme derneğin kapatılmasına karar vermişti.

Lambdaistanbul üyelerinin başlattıkları "Derneğime Dokunma" isimli kampanya LGBTT'lere yönelik ayrımcılığı tartışılır kılmış, Yargtay derneğin kapatılmaması yönünde karar vermişti.

"Ayrımcığı teşhir etmek için mücadele ediyoruz"
Siyah Pembe Üçgen LGBTT Derneği, öldürülen gazeteci Baki Koşar'a ithaf ettiği "Nefret Suçlarıyla Mücadele Ödülü"nün ikincisini hukuk dalında avukat Senem Doğanoğlu'na ve basın dalında da bianet muhabiri Bawer Çakır'a verdi.

Doğanoğlu, avukatlığını yaptığı LGBTT'lere yönelik saldırı, cinayet ve şiddet davaları, Çakır da yaptığı haberlerle yaşanan şiddet olaylarının kamuoyuna duyurulmasına sunduğu katkılar nedeniyle ödüle değer görüldü.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Baki Koşar Nefret Suçlarıyla Mücadele Günleri'nin ilk gününde gerçekleşen ödül töreni 6 Şubat akşamı Goethe Institut - Alman Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Avukat Erdal Doğan ve Alman Büyükelçisi Stefan Schneider'in de katıldığı törende ödülünü alan avukat Senem Doğanoğlu "LGBTT'lerin yaşadıkları ayrımcılıkla mücadele tek olmadığını, avukatlar Elif Ceylan Özsoy ve Fırat Söyle ile birlikte ayrımcılığın teşhir edilmesi ve sorumluların cezalandırılmaları konusunda önemli adımlar attıklarını" söyledi.

Doğanoğlu'na ödülünü heykeltraş Ali Özsan verdi. Sanatçı aynı zamanda ödülün de tasarımcısı.
Avukat Doğanoğlu Ankara'da yaşıyor ve Türkiyeli LGBTT örgütlerinin oluşturduğu LGBTT Hakları Platformu'nun da avukatlığını yapıyor.

Ödülünü Yıldız, İnce, Melek ve Çağla'ya ithaf etti
Gazeteci Çakır da ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmasında "Ayrımcılıkla, homofobi ve transfobiyle mücadeleye yaptığım haberlerle katkı sunabiliyorsam ne mutlu bana" dedi. İğneyle kuyu kazarak süren bu mücadeleye emek veren herkese teşekkür etti.

Bawer Çakır ödülünü 2008 ve 2009'da öldürülen Ahmet Yıldız, Dilek İnce, Melek K. ve Çağla'ya ithaf etti.

Gazeteci ödülünü aynı salonda "Kat(i)li Mübah" isimli sergisinin de açılışı yapılan sanatçı Serpil Odabaşı'nın elinden aldı.

bianet muhabirliğinin yanı sıra Kaos GL dergisinin de yayın kurulunda yer alan Çakır, Özgür Radyo'da her salı akşamı Semra Çelebi ile birlikte "Şemsi Paşa Pasajı" isimli programı sunuyor.
Törende konuşan Büyükelçi Stefan Schneider de şu an küçük adımlarla ilerleyen Türkiye LGBTT mücadelesinin yakın zamanda önemli kazanımlar elde edeceğini düşündüğünü belirtti. Siyah Pembe Üçgen Derneği'ne kapatılma davasında desteklerinin süreceğini bildirdi.

Dernek geçen yıl ilk kez verdiği ödülü polisin kalbinden polisin kalbinden vurduğu ve öldü diye olay yerinde bıraktığı transseksüel Melisa'ya ve Ankara'daki Pembe Hayat LGBTT Derneği'ne değer görmüştü.

Melisa tedavisinin ardından polisler hakkında davacı olmuş, Pembe Hayat da özellikle transseksüellere yönelik şiddet ve öldürme olaylarında hukuk mücadelesi sürdürmüş, yaşananlara dikkat çekmek için çok sayıda eylem ve kampanya düzenlemişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder