Translate

20 Haziran 2009 Cumartesi

17. LGBTT ONUR HAFTASI’NA DAVET!

17. LGBTT ONUR HAFTASI BASLIYOR
21-28 Haziran


Lezbiyen, Gey, Biseksuel, Travesti ve Transseksuel (LGBTT) Dayanisma Dernegi tarafindan her yil duzenlenen Onur Haftasi bu yil 21 – 28 Haziran tarihleri arasinda gerceklesecek. 21 Haziran’da 5. Hormonlu Domates Odullerinin dagitilacagi gece ile baslayacak ve cesitli atolye calismalari, konserler, sergiler, film gosterileri, performanslar, soylesiler ve partiler ile dolu dolu bir hafta ile kutlanacak…

11 Mekanda 50’ye yakin etkinlik!!!

Ulusal ve uluslar arasi bircok ismin deneyimleri, bilgileri ve calismalari ile destek verdigi Onur Haftasi, uretim, paylasma ve dayanisma temelli bir dizi etkinlik ile kutlanacak. Toplam 11 mekanda gerceklestirilecek olan 50’ye yakin etkinlik ile Kutlanacak olan Onur Haftasi, basta Turkiyeli LGBTT’ler olmak uzere uluslar arasi bircok konuga da ev sahipligi yapacak. Onur Haftasi kapsaminda gerceklesecek olan etkinliklerden bazilari soyle;

“Stonewall'un 40. Yilinda LGBTT Onur Haftasi Sergisi”
40 yil once New York’un Christopher Sokaginda baslayan mucadelenin bugune kadar gecen suregelen eylemlerin sergilendigi sergi Karakoy, Hafriyat’ta Onur Haftasi suresince izleyicilerle bulusacak. Kuratorlugunu Manuela Fugenzi’nin yaptigi Luca Donnini, Serdar Soydan, Voltrans Trans Erkek Insiyatifi ve Sinan Goknur’un eserlerinin yer aldigi sergi, LGBTT mucadelesini gorunur kiliyor.

“Anaakim Politika Gundeminde LGBTT’ler”
Anayasa'dan Sosyal Guvenlik Yasasi ve Ceza Yasasina, Medeni Kanundan, Askerlik Mevzuatlarina kadar yasalari daha az ayrimci, farkli kimliklere ozgu sorunlara daha duyarli hale getirebilmek icin nasil calismaliyiz? LGBTT'lerin daha ozgur nefes alabilecegi bir dunyaya ulasmak icin anakim politik tartismalarin icindeki yerimizi politikanin secilmis aktorleriyle, CHP Istanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, DTP Diyarbakir Milletvekili Akin Birdal ve DTP Istanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile yeniden tartisiyoruz.

“Gacilar Ciglik Cigliga” (Screaming Queens)
Yonetmenligini Susan Stryker ve Victor Silverman yaptigi ABD yapimi film,
Onur Haftasi’nin varlik sebebi olan o meshur Stonewall Isyani’ndan uc yil
once, San Francisco’da Gene Compton’un Kafetetyasi’nda bir baska isyan yasanir. 1966 yilinin sicak bir yaz gecesi, bir grup trans kadin ve escinsel erkek fahise polis baskisina karsi tarihte bilinen ilk ayaklanmayi baslatirlar. Bu karsi durus ve direnis San Francisco’daki trans hareketi acisindan buyuk bir donum noktasidir ve bugun hālā surmekte olan yeni bir insan haklari mucadelesinin baslangicini olusturur. Susan Stryker’in “Screaming Queens” adli filmi bugun pek adi gecmeyen bu olayi yasayan taniklariyla anlatir.

“Yesil Sahalarda Gormek Istemedigimiz Hareketler”
Cinsel tercihinden dolayi futbol dunyasinda bambaska tartisma yaratan hakem Halil Ibrahim Dincag, Handan Koc ve Bagis Erten; Futbol erkek oyunu mudur? Erkeklik, macoluk, heteroseksizm oyun mudur? Sahalardaki ayrimcilik 90 dakikada biter mi? Erkeklerin oynadigi futbolsa kadinlarinki ne? Tribun hakeme kizginligini neden ona “ibne” diyerek ifade eder?
Peki, tribunlerde LGBTT’lere yer var mi? LGBTT’leri dislamayacak tezahuratlar
da mumkun mu? Kirmizi karti homofobiye ve transfobiye mi cikartalim? gibi sorularla futbolu baska turlu tartisacaklar.


“Elif Safak ile Ask Uzerine”
Pinhan’da bir hermafroditi yazdi. Sehrin Aynalari ile engizisyondan kacan bir Yahudi’ydi. Mahrem’de gormek ve gorulmek uzerine kafa yordu. Bir sure Bit Palas’ta oturdu.
Araf’ta yabancilik duygusuna, iki aradaliga degindi. Baba ve Pic birbirine
dusman iki kardes, iki tezi anlatti. Kitaplarinda otekini anlatan Elif Safak’la asktan otekine, tum otekilere uzanan bir sohbet Onur Haftasi kapsaminda gerceklesecek.

“Turkiye’deki LGBTT Multeciler uzerine: Cifte Ayrimcilik”
Turkiye’deki diger multecilerle ayni sorunlari yasamanin yani sira lezbiyen, gey, biseksuel, travesti ve transseksuel multeciler, halkinin cogunlugu muhafazakar olan Anadolu’nun 29 uydu kentine nakledilmis ve yasadiklari kentlerdeki kisiler ve yetkili makamlar tarafindan her turlu ayrimcilikla karsilasmaktadir. “Bati” ulkelerine iltica hakki almanin gittikce zorlastigi gunumuzde bu hakki kazananlar da gittikleri yeni ulkelerde yeniden “oteki” olma durumu icinde yasamak zorunda kaliyorlar. Peki cozum ne? Turkiye LGBTT hareketi LGBTT multecilerle nasil bir dayanisma icine girebilir mi? Sorularinin tartisildigi soylesi, multeci sorununda gorunmeyeni gorunur kilmayi hedefliyor.

PARTILER
Onur Haftasi kapsaminda gerceklesecek olan bir dizi etkinligin yani sira, unlu DJ’lerin konuk oldugu bircok parti ve konserde gerceklesecek. Bu parti ve konserlerden bazilari;
“Berlin Calling”
“Ayi ve Gururlu”
“Queering Istanbul” No TOPGUNS, Yes TOPLESS
“Yollu Ayilar”
“God Save the QUEER”
“Ustsuz Ayilar Partisi”
“Hey, Dunyali, Biz Dostuz”

“ONUR YURUYUSU”
21 Haziran’da baslayacak olan Onur Haftasi, 28 Haziran’da Onur Yuruyusu ile son bulacak. Duzenlenen etkinlikler ile, sanat, politika, uretim ve sosyal yasam alanlarinda varliklarini gorunur kilan, sorgulayan LGBTT’ler, haklari ve ozgurluk mucadelelerini hep bir agizdan soyledikleri sarkilar ile Onur Yuruyusu’nde dile getirecekler.

Programin tamamina asagidaki linkten ulasabilirsiniz.
http://www.prideistanbul.org/schedule.html


Lambdaistanbul LGBTT Dayanisma Dernegi

Tel: +90 (0) 212 245 70 68
Istiklāl Caddesi, Katip Celebi Mah. Tel Sok. No: 28/6 Kat:5
Beyoglu - Istanbul
www.lambdaistanbul.org
lambda@lambdaistanbul.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder