Translate

28 Aralık 2007 Cuma

MorEl Etkinlikleri

Düş Gezginleri
Film Gösterimi*

Hep beraber Atıf Yılmaz'ın başyapıtı "Düş Gezginleri" filmini izliyor sonrasında sohbet ediyoruz, etkinliğe herkes davetlidir!

Sohbet konusu:

Ötekinin Ötekisi: Biseksüellik
Hem eşcinseller bifobik hem de karşıcinseller, peki neden?
Biseksüellik nedir, ne değildir?
Gösterimin ardından film üzerine sohbet ederken önyargılarımızı da konuşuyoruz…

Ne zaman:
6 Ocak 2008 - Pazar

Saat Kaçta:
18:00


Etkinliğe katılmak istiyorsanız bize ulaşın:



*Düş Gezginleri (1992)

Yönetmen: Atıf Yılmaz
Türü: Drama
Oyuncular: Lale Mansur, Deniz Türkali, Meral Oğuz,
Nilüfer Aydan, Yaman Okay, Serma Çeyrekbaşı, Selçuk Özer
Süre: 110'

1994'de Torino Gay ve Lezbiyen Film Festivali' ne katılan ''Düş Gezginleri'' uluslararası bir ''Eşcinsel film şenliği'' ne katılan, ilk Türk filmi olma özelliğine sahip.

1992 yılı yapımı, Atıf Yılmaz' ın yönettiği filmde; Lale Mansur ve Meral Oğuz başrolü paylaşıyor.

Doksanlı yılların en çok ses getiren filmlerinden. Osman Çallı' nın aynı adlı romanından, Atıf Yılmaz' ın senaryolaştırdığı filmde; farklı sosyo- ekonomik koşullarda yaşayan iki kadının, kesişen yolları anlatılır.

Topluma göre aykırı kabul edilen kadın eşcinselliği; iki kadının ilişki yaşadığı süreç içinde gelişim gösterir. Cinsel kimlik içinde, sorgulamanın hangi yöne doğru ilerlemesinin bilinmediği; kararsızlığın insan hayatına etkisi açık bir şekilde gözler önüne serilir.

Filmde: Kocasından ayrılmış dul bir kadın doktorla, bir genelev sermayesinin dostlukla başlayıp; aşka dönüşen ilişkisi anlatılır.

"Bir kasabaya gelen Doktor Nilgün, hayat kadınlarının sağlık kontrolünü yaptığı bir genelevde; yıllardır karşılaşmadığı yeni adı Anjelik olan, çocukluk arkadaşı Havva ile karşılaşır. İki eski arkadaş, sık sık görüşmeye başlarlar. İki kadının bu birlikteliği, tutucu kasaba çevresinde dedikodulara yol açar.

Dostlukları yavaş yavaş tutkuya dönüşen iki kadın; çevre baskısından uzaklaşmak için, birlikte İstanbul' a giderler. Burada ilişkileri gelişir ve yoğunlaşır. Taşrada birbirine bağlanan, birbirine destek olan ve sığınan iki kadın; büyük şehrin ikiyüzlü yaşamı, sorunlu hayat meseleleri karşısında boğulurlar. Kıskançlıklar, ihanetler, ayrılıklar içinde; tutku ve acı dolu bir ilişki yaşamaya başlarlar."

Sadece lezbiyenliği anlatan bir film değil, "Düş Gezginleri". Eşcinsel bir aşkın merkezinde, insanı sorguluyor. Atıf Yılmaz; bilhassa da kadını.

Kadının toplum içinde nasıl yaşaması gerektiğini.
Yaşamaya çalışırken, karşılaştıkları zorlukları.
Cinselliğine ait yükü taşıyamamanın, eziyet dolu sıkıntısını.

Boşanmışlığın, kadın üzerindeki baskısını. Taşrada kadın olmakla, şehirde kadın olmanın farklılıklarını. Kendi seksüel isteklerininin farkında olamadığının, karmaşasını...

Bütün bu meselelerin cevaplarını aramaya çalışırken; karşımıza çıkanlar; kayıtsızlık, gevşeklik ve sinsi düşüncelerin eksenindeki insanlardır. Namusluluk anlayışı altında, her türlü namussuzluğu yapan ve gizlilik içinde olmaya çalışan zihniyetler; ikiyüzlü keyiflerle birlikte, mutlu mutlu yaşarlar. Kurallarına göre oyunların oynandığı ve uyanların kazandığı, sahte bir cennet yaşantısı serilir gözler önüne. Her türlü ilişki, çıkarlara göre şekillenir. Bir yerden kurtulmaya çalışılırken, başka bir ağın içine düşmek kaçınılmaz son haline gelir.

"Düş Gezginleri" çeşitli yarışmalarda ödüller kazanan, anlatmak istedikleriyle başarılı olan bir çalışma. Sadece iki kadının sevişme sahnesi süresine indirilemeyecek kadar, derin bir bakış açısı var filmde.

Günümüzde, hala kadın sorunlarıyla boğuşan insan nesli; sanat dallarını kullanarak, bu sorunlarını aşma endişesini yaşamaya devam ediyor.
Sıra beyinlerde!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder