Translate

7 Kasım 2010 Pazar

MorEl, Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Toplantısındaydı!

Avrupa Parlamentosu LGBT Hakları Komisyonu Eş Başkanı Ulrike Lunacek, İstanbul'da yapılan "Avrupa'daki Türkiye" toplantısında Türkiyeli LGBT örgütlerin temsilcileri ile görüştü.
Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu’nun, Heinrich Böll Stiftung Derneği’nin ev sahipliğinde düzenlediği ‘Avrupa’daki Türkiye’ başlıklı uluslararası toplantısı hafta başında İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleşti. İki gün süren toplantılara Türkiye ve yurtdışından birçok dinleyici katıldı.
  
Avrupa Parlamentosu LGBT Hakları Komisyonu Eş Başkanı Ulrike Lunacek, Buluşmanın ilk gününde, Hevjin Diyarbakır LGBTT Oluşumu, İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi, Kaos GL Derneği, Lambda İstanbul LGBTT Derneği ve MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu’ndan aktivistlerle görüştü.
Türkiye’deki LGBTT hareketinin karşı karşıya kaldığı sorunlar ve hareketin kazanımları üzerine konuşulan toplantıda, LGBTT bireylerin yaşadıkları zorluklar anlatıldı. Referandum sonrası gelinen noktadan da bahseden aktivistler, somut adım istediklerini belirttiler.

“Referandum sonra sanki % 58’in dışında kalanlar değişim istemiyormuş gibi bir hava yaratılıyor. Bu doğru değil, Eşcinseller de, Aleviler de, Kürtler de değişim istiyor. Ama sorun şu ki Hükümet, Türkiye’de değişim isteyen kesimlerle, sorunların özneleri ile diyaloga geçmiyor.” diyen Ali Erol anayasada istedikleri değişimlerden de bahsetti. “Kadınlarla beraber taleplerimizi meclise sunarken, “cinsel yönelim” ibaresi Cemil Çiçek engeline takılarak taslaktan çıkartıldı” diye ekledi.
İstanbul LGBTT Sivil Toplum Girişimi’nden Demet Demir ve Şevval Kılıç ise travesti ve transseksüellerin yaşadıkları zorlukları, şiddeti ve nefreti anlattı. Devlet tarafından maruz kaldıkları ayrımcılığı ve polis tarafından karşılaştıkları keyfi uygulamalarından bahsettiler. “2007’deki psikolojik destek almalısınız dayatması, teşhircilik kapsamında, kabahatler kanununa dönüştü” diyen Demir, seks işçiliğinden dem vuran devletin, çalışma alanı yaratması gerektiğini vurguladı.

Bu gündemlerin dışında askerlik, kadın cinayetleri, görünürlük gibi başlıkların konuşulduğu toplantı, Ulrike Lunacek’in ilerleme raporunda bunlara yer vereceğini, gerektiğinde Türkiye Hükümeti’ne protesto mektupları yollayacaklarını söyleyerek sona erdi.

Haber: Pelin Dutlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder