Translate

13 Kasım 2009 Cuma

Venezüella Polisinin Uygulamaları Çok Tanıdık!

Venezüella, hem devrimci hem homofobik olmanın çelişkilerini yaşıyor. Chavez yönetiminin eşcinsellere yönelik görmezden gelme ve marjinalleştirme yaklaşımı devam ediyor. Caracas’tan gelen habere göre polis, tutukladığı eşcinselleri şehir merkezine uzak bir otoyol kenarına bıraktı.

Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (IGLHRC) ve Venezuela Diversa C.A., Venezüella’da eşcinsellerin tutuklanmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan çağrıda, Caracas’lı ve Venezüellalı yetkililerden 19 LGBT bireyin ve insan hakları savunucusunun 9 Ekim 2009’da Caracas’ta keyfi olarak tutuklanmasının tam ve adil biçimde araştırılması ve gelecekte cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayanan keyfi tutuklamalara karşı önlem alınması talep ediliyor.

Neler Oldu?

9 Ekim 2009 Cuma günü akşamı Venezüella Diversa üyeleri Yonatan Matheus ve Omarliv Marques, polisten bilgi edinmeye çalışır ve polisin hareketlerini kameraya alırken, LGBT bireylere hizmet veren club ve pubların bulunduğu sokakta Caracas polisi tarafından keyfi olarak tutuklandı.
Polis, son olarak 19 gey ve lezbiyeni tutukladı. 11’den fazla kişi 18 yaşın altındaydı. Polis, kimliklerine ve cep telefonlarına el koydu, onları cinsel yönelimlerine gönderme yaparak sözle taciz etti ve dövdü. Cep telefonunu saklayan biri arkadaşlarını ve Ombudsmanlık Ofisi’ni arayabildi. Tutuklananlar arasında polise heteroseksüel olduğunu söyleyen iki adam da vardı. Gey ve lezbiyen olarak tespit edilenlerin tersine bu iki kişiye saygı gösterildi ve telefonla görevlilerle konuşmalarına izin verildi.
18 yaşın altında iki gençle birlikte gece yarısı Francisco Fajardo otoyolunun ortasına bırakılan aktivistler şehir merkezine yürüyerek dönmek zorunda kaldılar. Kalan tutuklular Policaracas merkezine götürüldüler. Aktivistler saatler sonra Ombudsmanlık Ofisi yetkilileriyle görüşebildi ve neler olduğunu anlattı. Bunun üzerine görevliler diğer tutukluların durumunu kontrol etmek için Policaracas merkezine gitti.

Polisten Tanıdık Hareketler: Başkente güvenlik, LGBT’lere taciz ve keyfi tutuklama!

Bu vaka, “Güvenli Caracas Operasyonu” adı altında suçu bastırmak adına LGBT cemaatinin aleyhine yapılan çok sayıda keyfi tutuklamadan sadece biri. Polis cinsel yönelimi ve/veya cinsiyet kimliği toplumsal normlardan ayrışan insanları taciz ediyor. Bu tutuklamalar, uluslararası insan hakları yasasına göre keyfi ve yaşam ve güvenlik hakkını, yani keyfi tutuklamaya, işkence ve zalim, insanlık dışı ya da küçük düşürücü muameleye, ayrımcılığa maruz kalmama haklarını, yasalar önünde eşit olma ve ifade özgürlüğünü ve insan hakları savunucularının haklarını ihlal ediyor.
Venezüellalı yetkililer polisin keyfi tutumunu soruşturacak mı?

IGLHRC ve Venezuela Diversa harekete geçmek için insanları Caracas Belediye Başkanı’na da bir protesto mektubu yazmaya davet etti.
Bu mektupta Yogyakarta İlkeleri’nin çiğnendiği belirtiliyor ve Venezüella yetkililerinden bu uygulamaları alenen kınamaları, bunlar hakkında soruşturma yürütmeleri, failleri tespit etmeleri ve yasaya uygun biçimde cezalandırmaları, kurbanları ve avukatlarını bu ihlallere karşı adalet talebinde bulunduklarında desteklemeleri isteniyor.
Hâkimlerin ve polisin insan hakları merkezli sivil toplum örgütlerinin desteğiyle cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli suçları engelleyecek, denetleyecek ve takip edecek bir program oluşturması talep ediliyor.(AE)

Yogyagarta İlkeleri için bakınız:
http://www.rightsagenda.org/index.php?option=com_content&view=article&id...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder