Translate

20 Kasım 2009 Cuma

“Transfobik Şiddet Münferit Değildir!”

Haber: Ali Erol

20 KASIM: “Transfobik Şiddet Münferit Değildir!”

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, 20 Kasım Nefret Suçu Kurbanı Trans Bireyleri Anma Günü Etkinliklerinin bu yıl ikincisini gerçekleştiriyor.
Transfobik şiddete ve nefret suçlarına karşı bu yılki 20 Kasım etkinlikleri Ankara ve İstanbul’da basın açıklamaları ve forumlarla yapılacak.
“20 Kasım” Nereden Geliyor?
20 Kasım, “Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma Günü” olarak Türkiye’de iki yıldır anılıyor. Trans bireylerin öz örgütlenmesi olan Pembe Hayat LGBTT Derneği ilk kez geçen yıl çeşitli etkinliklerle bu günü anmaya başladı.
Transfobik nefret ve önyargıdan dolayı öldürülen travesti ve transeksüelleri anma günü olarak adlandırılan 20 Kasım tarihi, 1998 Kasım’ında ABD’de, San Francisco'daki evinde vahşice bıçaklanmış bir şekilde ölü bulunan transeksüel Rita Hester'in ardından "Ölümümüzü Hatırlamak" adıyla başlatılan mumlu nöbet tutma eylemlerine dayanıyor.
Pembe Hayat Derneği, nefret sonucu öldürülen arkadaşlarını anmak ve her türlü ötekileştirme, dışlama, dışarıda bırakma, yok sayma ve nihayet yok etme biçimindeki uygulamalara karşı ortak bir mücadele hattını örmek üzere bu yıl da Ankara’da üç günlük bir program hazırladı.
“Transfobik Şiddet Münferit Değildir!”
Dernek, 20 Kasım için yaptığı çağrıda, nefret suçuna dikkat çekerek, travesti ve transeksüellere yönelik saldırıların “münferit” bir olay olarak değerlendirilemeyeceğinin altını çiziyor.
“Bu saldırılar, egemenler tarafından kimi zaman açık kimi zaman üstü örtülü bir biçimde desteklenen ve ahlâki önyargılar aracılığıyla tahkim edilen bir nefretin sonucunda vücut bulmaktadır.”

Söz konusu nefretin sadece Travesti ve Transeksüellere karşı olmadığı, “egemen olandan farklı her türlü varoluş biçimine” yönelik olduğu belirtiliyor. Hrant Dink’e saldıranlar ile travesti ve transeksüellere saldıranların aynı zihniyetin ürünü olduğuna dikkat çekiliyor.
20 Kasım’da Meclis Önünde Buluşuluyor
Nefret Suçu Kurbanı Trans Bireyleri Anma Günü Etkinlikleri, 20 Kasım Cuma günü saat 11:00’da Ankara’da, TBMM önünde yapılacak olan basın açıklaması ile başlayacak.
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu içinde LGBTT ile ilgili bir alt komisyon kurulmasını talep eden Nefret Suçu Mağdurları ile ilgili toplanan imzalar, Pembe Hayat Derneği tarafından TBMM Dilekçe Komisyonuna iletilecek.
Dernekten yapılan açıklamada, Meclis’in Dikmen Kapısındaki buluşmada Dernek üyelerini ve katılımcıları CHP milletvekili Mehmet Sevigen ile DTP milletvekili Sebahat Tuncel’in karşılayacağı belirtildi.
Ankara’da İki Günlük Sempozyum

Etkinlikler kapsamında Cumartesi ve Pazar günleri, Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesinde iki günlük bir sempozyum yapılacak.
Nefret Suçu Kurbanı Transların Anısına Saygı ile başlayacak iki günlük etkinliğe Güldünya Müzik Topluluğu da katılacak.
“LGBTT Bireyler ve Nefret” başlıklı ilk oturumda sosyal psikolog Prof. Dr. Melek Göregenli ile birlikte LGBTT örgütlerin temsilcileri bir araya gelecekler. Oturumu Aras Güngör modere edecek.
Eğitim-Sen’den Remzi Altunpolat’ın modere edeceği ve İnsan Hakları Gündemi Derneğinden Hakan Ataman’ın nefret suçunu anlatacağı “Irkçılık, Ayrımcılık ve Nefret” başlıklı oturuma ise Demokratik Toplum Partisi (DTP), Alevi Enstitüsü, Romankara, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe temsilcileri katılacaklar.
Sempozyumun ikinci günü Sevgi Yıldırım’ın modere edeceği “Seks İşçileri ve Nefret” oturumu ile başlıyor. Avukat Senem Doğanoğlu’nun da katılacağı oturumda, LGBTT örgütlerinden temsilciler bir araya gelecek.
Pembe Hayat’tan Selay Tunç’un modere edeceği “Forum” ile sempozyum sona erecek.

20 KASIM İstanbul Etkinlikleri
20 Kasım Nefret Suçu Kurbanı Trans Bireyleri Anma Günü bu yıl İstanbul’da da etkinliklerle anılacak.
İstanbul-LGBTT Sivil Toplum Girişimi, EHP'li LGBTT'ler ve Kadın Kapısı’nın ortak çağrısında “'Kabahatli' Değil Lezbiyeniz, Geyiz, Biseksüeliz, Travestiyiz, Transseksüeliz; Düzenin Yarattığı Nefrete Karşı Örgütlüyüz” denildi.

İstanbul’da yapılacak anma etkinlikleri için yapılan ortak açıklamada, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerine yönelik ayrımcılık ve şiddetin sistematik olduğuna dikkat çekildi.
İşlenen suçların sıradan olaylar olmayıp 'nefret suçları” olduğunun altını çizen açıklama ile “Nefretin gerekçeleri bizim 'kabahatlerimiz' değil, düzenin çıkarlarıdır; Travesti ve Transseksüel cinayetleri politiktir; Ölümü destekleyen yasalara geçit vermeyeceğiz” denilerek “Öldürülenler Kardeşin! Durma, Çık Sokağa!” çağrısı yapıldı.

İstanbul Buluşmasının Adresi Taksim
İstanbul-LGBTT Sivil Toplum Girişimi, EHP'li LGBTT'ler ve Kadın Kapısı’nın ortaklaşa düzenlediği İstanbul’daki 20 Kasım etkinlikleri kapsamında ''Bizim 'kabahatlerimizden' değil, biraz da düzenin 'çıkarlarından' konuşalım” başlıklı bir panel yapılacak. Başka Kültürevi’nde Cumartesi günü yapılacak panel saat 18’de başlayacak.
İstanbul’daki basın açıklaması ve yürüyüş için 22 Kasım Pazar günü, saat 17’de Taksim Tramvay Durağında buluşuluyor.
Etkinlik Programı için: http://www.pembehayat.org/?q=node/167

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder