Translate

10 Kasım 2009 Salı

11 Ülkede Kadınlar ve LGBTT'ler Sokağa Çıktı

İstanbul'daki eylemde hak savunucuları, mahkemelerin kadın ve LGBTT katline "haksız tahrik indirimi" uygulamasını öne çıkardı. Etkinliği Feminist Kolektif ve LGBTT Hakları Platformu organize etti.

Bangladeş, Endonezya, Filistin, Kıbrıs, Lübnan, Malezya, Mısır, Pakistan, Sudan, Tunus ve Türkiye'de kadınlar ile lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüeller (LGBTT) bedensel ve doğurganlık hakları için aynı anda sokağa çıktı.

Müslüman Toplumlarda Cinsel ve Bedensel Haklar Koalisyonu'nun düzenlediği "Ortak Mücadele-Hep Birlikte" eylemlerine katılan sivil toplum örgütleri ve aktivistler, erkeklerin namus bahanesiyle işlediği cinayetleri ve kadın sünneti gibi uygulamaları protesto etti; kadınların recm edilmesi ve kırbaçlanması gibi ayrımcı yasaların kaldırılmasını istedi; LGBTT hakları, cinsellik eğitimi gibi konulara dikkat çekti.

Türkiye'de Feminist Kolektif ve LGBTT Hakları Platformu'nun birlikte organize ettiği, TCK Kadın Platformu ve Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu'nun da destek verdiği eylemin gündeminde de mahkemelerin katillere uyguladığı haksız tahrik ceza indirimi vardı.
Dün (9 Kasım) 11 ülkeyle eş zamanlı gerçekleşen eylem için yaklaşık 100 kişi saat 19.30'da Taksim'deki tramvay durağında bir araya geldi.
Eylem Tiyatro Boyalı Kuş'un performansıyla başladı.
"Haksızlık sizin katilleri korumanızdır"

Ardından Begüm Başdaş basın açıklamasını okudu.
"Türk Ceza Kanunu'nun 29. maddesindeki 'haksız tahrik' düzenlemesi mahkemeler tarafından katillerimizi korumak için kullanılıyor" diyen Başdaş, "cilveli" konuşmak, tayt ya da kot pantolon giymek, eşiyle sevişmeyi reddetmek, "cilveli" saat sormak ve eşcinsel ilişki teklif etmek gerekçesiyle işlenen cinayetlerde haksız tahrik indiriminin uygulanmasını eleştirdi.
"Bu uygulamalar ve kadın örgütlerinin müdahil olmak için yaptığı tüm başvuruların reddi de kadın cinayetlerinin politik olduğunu gösteriyor. Bu yargı, bu devlet 'erkek'tir! LGBTT'lerin katillerine sunduğu ceza indirimiyle bu nefret cinayetlerini bağışlayan da aynı 'erkek' yargıdır."
Eylemciler tramvay durağında bir süre slogan attıktan ve şarkı söyledikten sonra İstiklal Caddesi'nde yürüdüler. Tiyatro Boyalı Kuş oyuncuları da kortejine eşlik etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder