Translate

5 Aralık 2009 Cumartesi

‘Pozitif’ hayat bilgisi sıfır!

Cumartesi, 5 Aralık, 2009
Seks İşçilerinde HIV/AIDS Araştırması Ve HIV Testi Projesi Raporu açıklandı
Rapora göre, HIV pozitif seks işçilerinin yüzde 40 ı hastalık hakkında bilgiye sahip değil ve hiç HIV testi yaptırmamış
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, ‘Hacettepe Üniversitesi AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi’nin işbirliği ve Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Programı’nın mali katkısıyla, seks işçilerinin bilgi tutum ve davranışlarını ölçmeye yönelik anketler uygulandı.

Kan örnekleri alınarak gerçekleştirilen HIV testleri değerlendirildi. 100 biyolojik kadın seks işçisi ile 100 transeksüel seks işçisi’nin katılımıyla, 6 ay süren çalışma sonucunda oluşturulan raporda, HIV pozitif olanların yüzde 40’ının HIV / AIDS hastalığı hakkında herhangi bir eğitim ya da danışmanlık almadığı ortaya kondu.
Raporda, HIV pozitiflerin üçte birinin şimdiye kadar HIV testi yaptırmamış olduğu belirtildi.

Hastalığın Gizli Kalmasını İstiyorlar
Rjxos Grand Hotel Ankara’da sonuçları açıklanan raporda, çalışmaya katılan transeksüel seks işçilerinin tamamının, kadın seks işçilerin ise yüzde 79’unun Türkiye vatandaşı olduğu belirtilerek, yabancı uyruklu kadın seks işçileri arasındaki en büyük oranın Rusya’ ya ait olduğu, bunu Gürcistan ve Azerbaycan’ın izlediği kaydedildi.
Kadın seks işçilerinin prezervatif kullanma oranını trans bireylerden daha düşük olduğunun ifade edildiği raporda, şu veriler yer aldı: "Küçük yaşlardaki transeksüel seks işçileri, büyüklerden daha az prezervatif kullanıyor, ilköğretim seviyesindeki transeksüellerin prezervatif kullanma sıklığı okuryazar gruptan daha yüksek. HIV pozitiflerin yarıya yakını HIV’in hamilelikte ve emzirme aşamasında bebeğe bulaşma riskine ilişkin bilgiye sahip değil. HIV pozitiflerin yüzde 40’ı sivrisinek ısırığı ile HIV in bulaşacağını sanıyor.
HIV pozitiflerin beşte biri tek eşliliğin HIV pozitiften korunmada bir yöntem olacağını düşünüyor. Seks işçilerinin büyük çoğunluğu, aile üyelerinden biri HIV/AIDS hastası olduğunda bunun gizli kalmasını istiyor.

Raporda, çalışmaya katılan seks işçilerinin büyük bir çoğunluğunun HIV testi sonuçlarını almadığı, bu oranın kadın seks işçileri arasında daha fazla olduğu kaydedildi. HIV/AIDS ile mücadelede veri temin etme amacı taşıyan araştırma sonuçları, ileride yapacakları çalışmalarını planlamada yardımcı olmak üzere ilgili tüm resmi ve sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşılacak.

BirGün / Özlem Zorcan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder