Translate

21 Mayıs 2009 Perşembe

"Namus Dediğin Erkek Şiddeti"

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu Ağrı'da "namus" gerekçeli vurulan Y.A.'nın önce polise sığındığına dikkat çekiyor, daha çok sığınma evi talep ediyor.

Aile içi şiddet, işkence, ve "namus/töre gerekçeli" kadın katlinin artarak devam ettiğini söyleyen Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, som olarak Ağrı'da evlilik dışı ilişkisi olduğu gerekçesiyle aile meclisinin "ölüm" kararı verdiği Y.A. (23) hakkında şöyle dedi:

"Polise sığınan genç kadın koruma altına alınmıştı, ancak bir süre sonra kocası Bayram A. polise başvurarak eşinin kendisine teslim edilmesini sağladı. Bayram A. ve yakınları genç kadını karnından şişleyip, burnu ve kulaklarını kestiler ve boş bir arazide ölüme terk ettiler. Ağır işkence gören Y.A. tesadüfen bulundu ve hastaneye kaldırıldı. Vücudunda derin yaralar bulunan Y.A. şu an yaşam mücadelesi veriyor."

Y.A. polise sığınmıştı

Kadınlar, Y.A.'yı eşine teslim eden devleti sorumlu tutuyor.

"Devlet tarafından erkek şiddeti meşrulaştırıldığı, gerek yasalarla gerek uygulayıcılarıyla şiddeti yapan erkek korunduğu sürece, kadınlar namus bahanesiyle en ağır işkencelere maruz kalmaya, katledilmeye devam edecek. Yaşananlar bir ilk değil ama bir son olması için mücadele ediyoruz."

Ağrı'da sığınmaevi olmadığına dikkat çeken platform bu konuda da devleti sorumlu tutuyor.

"Türkiye genelinde, SHÇEK ve belediyelere ya da başka kurum ve kuruluşlara bağlı toplam 52 sığınmaevi var. Toplam yatak kapasitesi 1000. Tüm bu rakamlar gösteriyor ki, biz kadınlar canımızı kurtarmak için dahi sığınacak bir yer bulmakta zorlanıyoruz."

Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun talepleri şöyle:

SHÇEK'in daha çok sığınak açması, belediyelerin kadın sığınmaevi açma yükümlülüklerini bir an önce yerine getirmeye başlamaları gerekiyor.

Devlet, kadın kuruluşlarından sığınmaevi açabilecek durumdakilere ciddi maddi destekler vermelidir.

Ayrıca; şiddete uğramış kadınların neler yaşadığını, neler yaşayabileceklerini dikkate alarak, risk değerlendirmesi yaparak hizmet sunacak yetkinlikte çalışanların istihdam edilmesi sağlanmalıdır.

Platform Y.A.'yla dayanışma içinde ve kadın katlinin takipçisi olacaklarını duyuruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder