Translate

22 Mayıs 2009 Cuma

"İnsan hakları bağlımda hakeme sahip çıkmayı düşünüyor musunuz?"

CHP'li Sevigen Bakan Özak'a Eşcinsel Hakemin Haklarını Sordu

Eşcinsel olduğu için görev verilmeyen hakem Dinçdağ'ı Spordan Sorumlu Devlet Bakan'ı Özak'a soran Sevigen, "hakeme insan hakları adına sahip çıkmayı düşünüyor musunuz?" diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, eşcinsel olduğu için kendisine görev verilmediği için Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) dilekçe yazarak şikayetçi olan 12 yıllık hakem Halil İbrahim Dinçdağ'ı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine taşıdı.

Yazdığı dilekçenin basına sızması nedeniyle televizyona çıkıp açıklama yapan Dinçdağ'ın mağduriyetine dikkat çeken Sevigen, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Adalet ve Kalkınma Partili (AKP) Faruk Özak'a "Medeni cesaret göstererek kimliğini açıklayan hakeme insan hakları adına sahip çıkmayı düşünüyor musunuz?" diye sordu.

Eşcinsel olduğunu beyan ederek askerlikten muaf raporu alan Dinçdağ TFF Merkez Hakem Kurulu (MHK) Hakemliğe Giriş Unvan ve Klasmanlara Ayrılma ile Vize Yenileme, Kural, Prensip ve Yönetmelikleri İç Talimatları 25. maddesindeki "Sağlık problemleri nedeniyle askerlikten muaf tutulanlar askerlik yapamaz" ifadesi nedeniyle mesleğini yapmasına izin verilmemiş. Hakem de İl Hakem Kurulu'na yaptığı başvuruda bunu açıklamıştı.

"İnsan hakları bağlımda hakeme sahip çıkmayı düşünüyor musunuz?"

Mesleğini yapması engellenen hakemin TFF Yönetim Kurulu'na başvurusunda şu ifadeler de yer aldı:

"Raporumda yazan psikoseksüelin açılımı eşcinsel olduğu için askerlik yapamıyorum. Sağlık sorunum yok. Girişimlerim sonuçsuz kalırsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) giderim."

Sevigen, Meclis'e verdiği yazılı soru önergesinde "Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere, tıp camiası 'eşcinsel, bir hastalık ya da rahatsızlık değildir' şeklinde karar vermişken, bu hakeme hala görev verilmemesini doğru buluyor musunuz?" diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili'nin yanıtlanmasını istediği diğer sorular şöyle:

- Çalıştığı dönemde çok başarılı olan ve hiç bir hatası olmayan, hayatını spora adadığını ve özel yaşamını görevine yansıtmadığını belirten, olayın çıktığı günden beri çalışamayan hakemin maddi ve manevi zararlarının bedelini kim, nasıl ödeyecek?

- Klasman belirleme sınavlarına giremediği için mağdur olan Halil İbrahim Dinçdağ ve onun gibi çeşitli sebeplerden dolayı sınava girme hakkını kaybeden hakemlere, bir defaya mahsus olmak üzere sınavlara girme hakkı vermeyi düşünüyor musunuz?

- Toplumda kendini gizlemeye çalışan, mesleğinde çok başarılı olmuş, ancak sırf cinsel tercihlerinden dolayı başarılı olduğu mesleğini yapamayan kaç kişi vardır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder