Translate

8 Mart 2010 Pazartesi

BDP ve CHP: "Kavaf İstifa Etsin!"

"Eşcinsellik hastalıktır ve tedavi edilmelidir" diyen Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Kavaf'a BDP'li Kışanak'tan ve CHP'li Soysal'dan tepki geldi: "Bakan eşcinselleri hedef gösteriyor, ayrımcılık yapıyor. İstifa etmeli!"

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanı Gülten Kışanak ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, "Eşcinsellik hastalıktır ve tedavi edilmelidir" diyen Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın açıklamalarını "çağ dışı" olarak değerlendirdiler. Bakanın "Ayrımcılık yaparak halkı kin ve düşmanlığa teşvik ettiğini" söylediler.
İki milletvekili de Kavaf'ı istifaya çağırdı.

Soysal, Kavaf'ın açıklamalarıyla ilgili soru önergesi hazırlıyor. BDP konuyu parti grubundan görüştükten sonra Meclis'e taşıyacak.

"Kavaf LGBTT'leri hedef gösteriyor, kişisel haklara saldırıyor"
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Kavaf, Hürriyet gazetesine verdiği söyleşide "Ben eşcinselliğin biyolojik bir bozukluk, bir hastalık olduğuna inanıyorum. Tedavi edilmesi gereken bir şey bence. Dolayısıyla eşcinsel evliliklere de olumlu bakmıyorum. Bakanlığımızda onlarla ilgili bir çalışma yok. Zaten bize iletilmiş bir talep de yok. Türkiye'de eşcinseller yok demiyoruz, bu vaka var" dedi.

Kışanak ve Soysal, "Kadınları ve dezavantajlı grupları korumakla görevli bir bakanın bu denli sorumsuzca konuşmasının kabul edilemez" buluyor.
Soysal "Siyasetin kıblesi insandır" diyor ve ekliyor:

"Eşcinseller bu toplumun parçasıdır. Kavaf insanlar arasında ayrımcılık yapma anlayışını hayata geçiriyor ancak bu hiçbir demokratik ülkede kabul edilir bir davranış değil. Bakan açıklamalarıyla eşcinselleri damgalıyor, hedef gösteriyor ve sokaktaki insanları yanlış bilgilerle yönlendiriyor."

Kışanak da Kavaf'ın kişisel hak ve özgürlüklere saldırdığını, bu nedenle sözlerini derhal geri alarak eşcinsellerden özür dilemesi gerektiğini belirtiyor.
İki milletvekili de Meclis'in Türkiye'deki lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel (LGBTT) örgütleriyle yeteri kadar ilişki kurmadığı, bu nedenle de bakanın bu tip çağ dışı açıklamalar yaptığı görüşünde.

Soysal ve Kışanak, yürütülen hak mücadelesine kulak verilmesi ve LGBTT örgüt ve bireylerin taleplerinin dinlenmesi gerektiğini vurguluyorlar.
Kışanak ayrıca Meclis Eşitlik Komisyonu'nun bu açıklamaları gündeme alması gerektiğini ifade ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder