Translate

13 Eylül 2009 Pazar

HIV/AIDS katliamcı değil sadece tıbbi bir durumdur…!



“Hitler'li AIDS reklamı korku ve nefret üreten mesajlarla son günlerde yazılı ve görsel basında genişçe yer almakta.

Bir çiftin seviştiği reklam filminin sonunda erkeğin Adolf Hitler olduğu anlaşılıyor ve dik bakışlarının altında "AIDS katliamcıdır" sloganı yer alıyor. HIV/AIDS’e ve HIV ile yaşayan kişilere yönelik ön yargıları tetikleyen bu filmin yanı sıra, kampanyada Joseph Stalin ve Saddam Hüseyin'in de kadınlarla sevişirken gösterilen posterleri yer alıyor.

Kampanya düzenleyicileri, uluslararası medya ve sivil toplum örgütleri tarafından da büyük tepki gören kampanyanın amacını, korunmadan yapılan sekse dikkat çekmek ve "insanları sarsmak" olduğunu belirtiyor.

Öte yandan, 7 Eylül 2009 tarihinde New York Times gazetesinde yer alan habere göre "Ulusal AIDS Vakfı da (National AIDS Trust), reklamı HIV'le yaşayan insanları damgaladığı gerekçesiyle eleştiriyor"

Bu tür kampanya ve reklamlar insanların HIV/AIDS’e daha çok kulaklarını kapatmasına ve dolayısıyla doğru bilgi edinmelerine engel olmaktadır.

Bugüne kadar yürütülen başka kampanyalarda da korkutma unsurları kullanılmış ve HIV ile yaşayan insanlar kötü, cani, tehlikeli ve toplum sağlığına zarar veren kişiler olarak lanse edilmiştir. Reklam ve haber içeriklerinde HIV ile yaşayanların kötü üne sahip insanlarla benzeştirilmesi, yine HIV/AIDS reklamlarında kullanılan kasları erimiş ve tedavi alamayan hastalar; açlık ve savaş pençesinde yaşam savaşı veren soluk benizli insanların görselleri gibi olumsuz etki yaratmaktadır. Bu tür yayınlar HIV ile yaşayanlarla ilgili önyargıları arttırıp, HIV pozitiflerin maruz kaldığı ayrımcılığı derinleştirmektedir. Yine bu korkutucu mesajlar, farkındalık yaratmaktan öte, toplumun genelinde HIV/AIDS’le ilgili doğru bilgiye ulaşmayı ve dolayısıyla HIV/AIDS’ten korunmayı/test yaptırmayı engellemektedir.

HIV/AIDS’in tarihte büyük katliamlar ve zulümler yapan Hitler ve diğer diktatörler ile özdeşleştirildiği bu kampanyayı dünyanın önde gelen diğer AIDS kuruluşları ile birlikte Pozitif Yaşam Derneği olarak biz de kınıyor ve bu kampanyanın acilen durdurulmasını talep ediyoruz.

HIV pozitif veya negatif fark etmeden, el ele yürüdüğümüz, aynı dünyayı paylaştığımız ve ürküten mesajlar yerine “doğru” bilgilendiren reklamların yapıldığı kampanyalar görmeyi arzu ediyoruz.”

Kampanya afiş ve videosunu izlemek için: (Kampanya: “AIDS katliamcıdır/soykırımcıdır”)
HIV Pozitif ayrımcılığa karşı video için: (Kampanya : “Seropozitifleri dışlamak, serofob’luktur!”)
http://www.stopserophobie.org/
Bir başka kampanya videosu için: (Kampanya: “Free Hugs – HIV/Aids )
http://www.youtube.com/watch?v=r4vBX38T_38

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder