Translate

5 Eylül 2009 Cumartesi

Ekim'de “LGB İşçiler Buluşuyor”




Röportaj: Özge Gökpınar
Kaos GL tarafından düzenlenen "LGB İşçiler" buluşması başlıyor. Farklı şehirlerden eşcinsel ve biseksüeller olarak 24-25 Ekim 2009'da, Ankara’da çalışma hayatı içinde yaşadığımız sorunları paylaşmak ve sendikal süreç içindeki problemleri maddelemek ve ileriye dönük bu sorunları nasıl aşabileceğimizi tartışmak amacıyla buluşuyoruz.

24-25 Ekim - Ankara

Yıllardır Kaos GL olarak çalışma hayatında LGBTT bireylerin yaşadığı sorunlara karşı oldukça duyarlı bir yaklaşım sergileyerek, hem danışmanlık hem de tanıklık gösterme amacıyla raporlama yapmaktayız. Şimdi ise bu buluşmada sendikaların LGB çalışanlarına karşı tutumu belirlemeye çalışıyoruz.
Kaos GL olarak bu çalışmayı ve sonunda yapılacak olan buluşmadaki amaçlarımızın ilki gey,lezbiyen ve biseksüel çalışanın çalışma ortamında ve sendikalaşma süreci içerisinde yaşadıkları problemlere dikkat çekmek ve bu konuda neler yapılabileceğini belirlemektir.
Bunlara ek olarak, bu sorunların neler olduğunu ve türlerini de toplumla paylaşabilmek için toplamış olduğumuz tüm verileri içeren bir “Çalışma Hayatında LGB Çalışanların Sorunları” başlıklı bir kitabın basılması, LGB çalışanların sendika süreçlerinin ve sendikaların bu çalışanlara bakışının irdelenmesi, belli başlı sendikaların tüzüklerinin incelenmesi, bu bireylerin yasal hakları ve çalışanlara yönelik hukuki süreçlerin incelenmesi de amaçlarımız içerisindedir. Ve en sonunda 100 adet sendikaya ait sendika tüzüklerinin incelenmesinden çıkan sonuçları ve yasal haklar/prosedürleri içeren bir rapor, sendikaların LGB çalışanlara yönelik tavrını açıklayan bir rapor, LGB çalışanların sorunlarını aydınlatan bir rapor ve bu üçünün birleştirilip tek rapor haline getirilmesini amaçlıyoruz.
Bu en son raporu da 20 katılımcının yer alacağı “LGB İşçi Toplantısı” içerisinde hep birlikte değerlendirilmesini planlıyoruz.
Türkiyede’ ki Mevcut Durum

Lezbiyen,gey ve biseksüel çalışanlar, sadece cinsel yönelimleri, hayata karşı tutumları, işyerinde gizlemek zorunda bırakıldıkları yaşam biçimleri ile çalışma hayatı içerisinde bir çok sorunla karşı karşıya geliyorlar. Bunların en başında işyerlerinde yaşadıkları yalnızlık geliyor. Çünkü paylaşım anlamında özel alanlarına dair hiçbir şeyi gündeme getiremiyorlar. Yalnızlığa ek olarak, sadece cinsel yönelime dair bir şüpheden kaynaklı olarak çalışma hayatında terfi etmeleri engelleniyor, dışlanıyor ve dahası işten çıkartılıyorlar. Ayrımcılık her alnda olduğu gibi, sendikal sürece de yansıyor.
Sendikal süreç içinde Türkiye’ deki onlarca sendika içerisinde çalışma mevzuatına cinsel yönelimden kaynaklı ayrımcılığa karşı maddeler ekleyen ya da bu nedenle bir yönerge öneren ve yürürlüğe sokan sendika sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.
Yurtdışındaki bir çok sendikanın LGB çalışanlara yönelik sekretaryası varken ve bu alanda bir çok gelişme yaşanırken ülkemizdeki sorun hala devam ediyor. Sendikalı çalışanların güvencesi varken, sendikalı LGB çalışanlar aynı haktan yararlanamıyor.
Ne yapmak istiyoruz?

Kaos GL tarafından düzenlenen "LGB İşçi Buluşması” ile 20 lezbiyen, gey ve biseksüel çalışanı bir araya getirecek 2 günlük bir etkinlik gerçekleştirmek istiyoruz.

Bu etkinlikte; yukarıda bahsi geçen raporun sunulması, işyerlerinde ve sendikalarda açılma, işyerlerinde yaşanılan sorunlar, lezbiyen-gey-biseksüel İşsizler, sendikalarda hetero-normatif yapı, uluslararası sendikal şemsiye örgütler cinsel yönelim ayrımcılığı ve homofobiye karşı mücadele gibi birçok konuda çeşitli sunum ve atölyeler eşliğinde paylaşımlarda bulunmayı amaçlıyoruz.

Etkinliğe katılan çalışanların, sürekli iletişimde kalması için bir ağ oluşturma, ayrıca Kaos GL' nin çalışma hayatına dair düzenlediği her türlü eğitim ve toplantıya, örneğin LGB İşçi Buluşmasından sonra yapılacak olan final toplantısına katılımını teşvik etmeyi amaçlıyoruz.

*Etkinlik basına kapalıdır.
Bu etkinliğe katılmak isteyenlerin, mülakat sorularını, ekteki formu ve anketi en geç 15 Eylül’ e kadar doldurup ozge@kaosgl.org adresine göndermelerini bekliyoruz. Ankette kutucukların içini doldurmak için kutunun üstüne mouse (fare) ile sağ tıklayıp çıkan özellikler sekmesinden “varsayılan değer” kısmını “onaylandı” olarak işaretleyiniz.

Mülakat Sorularını indirmek için TIKLA
Formu indirmek için TIKLA
Anketi İndirmek İçin TIKLA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder